donderdag 11 november 2010

Waar gaat het om?

Harrie 1992
Harrie betekent herrie. Hij is compromisloos, niet alleen in zijn vriendschappen en zijn werk, ook in zijn verslavingen en zijn ruzies.


Schrijver Erwin Kokkelkoren is bijna 20 jaar hiv-positief en verbaast zich nog iedere dag over de effecten van deze chronische ziekte. Het maakt zijn leven onvoorspelbaar en, soms, ongemakkelijk.  Maar het maakt hem ook sterker omdat het hem dwingt om niet weg te lopen voor de essentiĆ«le  keuzes die ieder mens moet maken in zijn leven.  

Kokkelkorens verbazing over de invloed van hiv en aids op zijn eigen leven voedde zijn nieuwsgierigheid. Hij wilde weten welk effect deze infectieziekte had bij anderen. Daarom is hij een half jaar geleden gestart, samen met fotograaf Erik Smits, met het portretteren van 30 hiv-positieve mannen en vrouwen. Inzicht in de complexiteit van een leven met hiv en een poging om een beeld te schetsen van de gevolgen van 30 jaar hiv en aids in Nederland, zijn de twee belangrijkste doelstellingen van dit omvangrijke project.

Voor deze portretten volgt hij een heel diverse groep, gedurende lange tijd, bij al hun dagelijkse activiteiten. Samen met de vele gesprekken die hij met de deelnemers voert, levert dat een schat aan materiaal op voor 30 unieke verhalen. Het beeld dat oprijst uit al dit onderzoek verrast, ontroert en inspireert. 

De eerste  verhalen zijn nu gereed voor publicatie. Komende maanden verwachten we meer nieuwe verhalen toe te voegen. In deze verhalen ontmoeten we homo’s, hetero’s, drugverslaafden, jonge vrouwen en jongeren. Voor ieder verhaal is een uitgangspunt gekozen op basis van de ontmoetingen met de geportretteerde. Dit uitgangspunt heeft soms niets met de hiv-infectie te maken, waardoor de consequenties van deze ziekte in een nieuw daglicht komen te staan. Alle 30 verhalen zullen eind 2011 klaar zijn, waarna zij worden gepubliceerd in een boek onder de titel: de tijd daarna.


Erwin werkt samen met Erik Smits. Erik maakt foto's die samen met de verhalen worden gepresenteerd in een boek.  Daarnaast zullen we met enkele mensen uit deze serie ook een documentaire maken. Dit doen we met filmmaker Willem Aerts.


Voordat de 30 verhalen worden gebundeld, willen we de afzonderlijke verhalen aanbieden aan de media, omdat wij het als onze taak zien om een groot publiek kennis te laten maken met de bijzondere mensen die in de portretten naar voren komen.


Onze sponsoren
 










  





2 opmerkingen: